Om skymda siktlinjer och skyddande skog, eller: rapporter från Ismantorps borg

Min text “Om skymda siktlinjer och skyddande skog, eller: rapporter från Ismantorps borg” går nu att läsa i tidskriften Hjärnstorms temanummer Mikrohistorier.

Det är dessutom en av mina bilder som pryder omslaget! Det blev himla fint med färgtonen ovanpå (i orignal är bilden i gråskala).

Tretton tidigare kursdeltagare från de fyra omgångarna (2019-2023) av kursen Mikrohistorier på Konstfack har bidragit med varsitt projekt i numret. Jag har inte sett resultatet i tryck än, men det ska bli så spännande att ta del av allas bidrag och att få se hur helheten blev.

Intervjuad i K-podd – Arkiv special

Jag har medverkat i K-podd, en podcast som produceras av Riksantikvarieämbetet. Idag släpps ett avsnitt där jag blir intervjuad av Annelie von Wowern, som arbetar som bildarkivarie på Riksantikvarieämbetet. Vi pratade om mitt projekt om Ismantorps borg. Temat för avsnittet är hur arkiv kan användas på olika sätt. I mitt fall, hur arkiv kan tolkas ur ett konstnärligt perspektiv. Jag har utgått från dokumentation ur Riksantikvarieämbetets arkiv när jag har arbetat fram mina egna texter, teckningar och målningar. I K-bloggen kan du läsa mer om vad avsnittet handlar om, och även lyssna på podcasten. Programledare är Annelie von Wowern. Avsnittet är inspelat av Catrin Rigefalk. Redigering Roger Magnusson. Redaktör Annelie von Wowern. Producent för K-podd är Erik Larsson.

(Annelie som intervjuade mig är fotokonstnär och hennes verk går att ta del av via annelievonwowern.com).

I studion. Foto: Annelie von Wovern

Parisinspiration

Tidigare i november besökte jag Paris, under veckan för Paris Photo och Polycopies. Det blev även utställningsbesök på Centre Pompidou och på The Drawing Lab. Obligatoriskt när jag är i Paris är att besöka Magasin Sennelier för att köpa fint konstmaterial, särskilt sådant som inte går att hitta här hemma. Den här gången hittade jag bläcket Noodler’s Ink som jag utan framgång försökt hitta att beställa i Sverige. Jag har letat efter ett grått vattenfast bläck. Lexington Gray ska bli vattenfast om man använder det på papper (dock ej papper med bomullsfiber). Det blev även två skissblock av Senneliers eget märke, och en glaspenna från J. Herbin.

Skissbok, akvarellblock av dragspelstyp, bläck till reservoarpenna och en glaspenna.

Mina verk på Mikrohistorier-utställningen

Målningar i akvarell, grafit, akryl och tusch

Några bilder av mina verk från grupputställningen Mikrohistorier på Konstfack 2023. Jag ställde ut tre av mina tidigare målningar ur projektet, men också två nya verk i färg som jag har arbetat med under sommaren. De nya målningarna är utförda i akvarell och akryl.

Idag är sista dagen för utställlningen. 17 konstnärer deltog, nedan syns en bild på hur hela utställningen blev:

Mikrohistorier, utställningsvy, Konstfack.

Utställning: Mikrohistorier*

I augusti kommer jag att visa några av mina verk från Undersökning av Långlöt 30:1 på grupputställningen Mikrohistorier*.

I utställningen Mikrohistorier* visas verk som arbetats fram under två olika omgångar av den ettåriga kursen Mikrohistorier: från arkiv till offentlighet som getts på Konstfack i Stockholm. Jag gick kursen 2021-2022. Utifrån ett undersökande av begrepp som arkiv, essä, historia och offentlighet har frågor väckts om konstens bidrag till en bearbetning av det förflutna och våra föreställningar om det.

*Mikrohistoria är ett historievetenskapligt angreppssätt som riktar sig mot den förbisedda detaljen, undantaget snarare än regeln, händelser i det alldagliga – allt det som kan visa sig lika betydelsefullt som den “stora” erkända historien. Här studeras vanor och rutiner snarare än överlagda handlingar, bakomliggande mentaliteter snarare än uttalade föreställningar. Intresset ligger i de små, marginaliserade berättelserna, något den delar med många konstnärliga angreppssätt.

Vernissage äger rum på Konstfack den 16 augusti kl 17-20!

Mina verk på Himmelsbergas vårsalong

Såhär såg blev hängningen av mina verk på Himmelsberga på Öland, på årets vårsalong:

Två tavlor

Jag deltog med två verk ur mitt projekt om Ismantorps fornborg. Det övre verket är laveringar i grafit på akvarellpapper och det undre lavering och teckning med kol på akvarellpapper.

Utställningsvy
Vy in mot bortre delen av utställningshallen

Det var en fin vårsalong i år. Snyggt hängt med bra balans och rum åt verken. Roligt att det var en sån blandning av verk: färg och svartvitt, abstrakt, föreställande, stort och litet. Ganska mycket måleri.