Projektet “Undersökning av Långlöt 30:1. Aktiviteter kring ruinerna av Ismantorps borg”.

Hösten 2021 till våren 2022 läste jag en kurs på Konstfack, som hette Mikrohistorier – från arkiv till offentlighet. Med utgångspunkt mikrohistoriska perspektiv arbetade vi under kursens med egna projekt som där vi skulle utgå från arkivmaterial. Jag inledde då ett projekt som tog avstamp i undersökningar och beskrivningar av fornlämningen Ismantorps fornborg, eftersom jag sommaren 2022 var inbjuden att delta med ett bidrag till en grupputställning med ett tema med Ölandskoppling. Jag arbetar fortfarande med att vidareutveckla projektet och att arbeta vidare med verken, även om kursen är slut. Vissa av verken som jag arbetat med inom projektet har jag ställt ut, bland annat på utställning i Oskarshamns konsthall hösten 2022. (de verken går att se här i min portfolio).

Men den delen som ingick i kursen – att skapa en exposition på plattformen Research Catalogue, finns nu att se öppet publicerat via Konstfacks institutionssida på Research Catalogue.

I min exposition använde jag mig av digitaliserat arkivmaterial, fotografier, ritningar, dokument, tillsammans med korta texter i essäform på olika teman kopplat till borgens historia. Arkivmaterialet jag tog del av var bland annat rapporter, utredningar, tillstånd, beslut och dokumentation framtagen av antikvarier, arkeologer, forskare och statstjänstemän.

I den inledande delen av projektet undersökte jag frågan om vem eller vilka som tolkningsföreträde kring vad en plats “är” eller är tänkt att vara – vad är platsens primära funktion? (Är Ismantorps borg en militär anläggning från järnåldern? Är det ett kulturlandskap för betande boskap? Är det en turistattraktion? Eller är platsen del av ett unikt naturlandskap? Självklart kan platsen vara flera av dessa saker.) Kring fornlämningen har omfattande arbeten genomförts för att “återställa” platsen, vilket innebär att det finns en officiell tolkning om vad denna plats “ska” vara. Vissa ingrepp och förändringar är sanktionerade, andra aktiviteter tolkas som hot mot platsen eller vandalism.

Genom mitt projekt ville jag också låta naturen och växtligheten träda fram som en egen aktör, som också får en röst.

Läs mer om projektet på expositionens presentationssida.

Direkt till expositionen.

En sida från expositionen på Research Catalogue

Mind maps

Ett till inlägg på temat ordning och struktur. Den senaste veckan har jag roat mig med att göra mindmaps. Håller ju vanligtvis rätt på allt som ska göras med hjälp av enkla att-göra-listor i Google Keep. Efter att ha testat en mängd olika digitala verktyg för att skapa och organisera att-göra-listor (t.ex. Todoist, Trello, Nirvana, Toodledo, Rememberthemilk, Evernote, Action Method Online, …) kom jag fram till att Google Keep var smidigast och enklast. Har även använt OneNote online som anteckningsblock för idéer för att det enkelt går att komma åt sina anteckningar och idéer från vart man än är (bara man har tillgång till internet). Men efter ett tag, även om man använder det enklaste verktyget, blir informationen oöverskådlig om att-göra-listorna börjar bli för många. Jag skriver ju inte bara upp sådant som måste göras, utan även sådant jag skulle vilja göra om jag får tid över. Kom-ihåg-listor för framtiden.

Så nu testar jag att kartlägga vad jag sysslar med, med hjälp av mindmap-programmet XMind. Det kanske är bra att få en visuell översikt, tänker jag. Framförallt är det väldigt roligt att strukturera upp saker.

Mindmap
Mind map

Färgläggning

Har kommit igång med färgläggandet av serierna jag har tecknat. Har fått användning för min Wacom ritplatta (intous 5 touch), och har börjat lära mig hur den fungerar.

Forsar svart vit      Forsar

Det svåraste är inte att använda ritplattan, utan att bestämma sig för vilka färger och färgskalor jag vill använda. Om jag använder flera olika kulörer (ex. bruna träd, grönt gräs, blått vatten) så känns det snabbt, av någon anledning, alldeles för rörigt och plottrigt. Så jag försöker hålla mig till färger som går ganska mycket ton i ton med varandra.

Forsar