Några teckningar ur “Explorer” skissbok

Caran d'ache aquarelle crayons. Moons to the right were made with Daniel Smith Luminescent Watercolors: Interference Gold and Iredescent Antique Gold
Månkompositioner. Caran D’Ache akvarellkritor. Månarna till höger är målade med Daniel Smith Luminescent Watercolors, färgerna Interference Gold och Iredescent Antique Gold.

Inför utställningen “Explorer” arbetade jag med en skissbok. Syftet var att arbeta med temat praktiskt, jobba fram idéer till målningar och teckningar och att prova olika kompositioner och tekniker. Tanken var också att senare kunna bygga en berättelse med hjälp av bilderna.

Skissboken jag jobbade med var en Hahnemühle “Sketchbook D&S”, minivarianten. Gramvikten för pappret är 140 gsm, vilket fungerade bra för blyerts och tuschpennor. Helt ok med akvarellkritorna, det buktade lite när pappret blöttes. Däremot blödde det igenom när man använder flytande tusch eller alkoholbaserade markers. Arbetade med att grundmåla med tusch på båda sidor av bladen, då blev sidorna heltäckande svart på båda sidor och inte buktiga efter att ha torkat.

Extra terrestial landscape
Planetlandskap. Tecknad med Pilot Drawing Pen “01”
Planetyta. Tecknad med Sepia Pigma Micron “05” (0,45 mm)
Vulkaniskt landskap. Blyerts.
Caran D’Ache akvarellkritor, fineliners, markers, vitt bläck.

Jag brukar hålla mig till gråskalor och svartvitt, men att arbeta med färg var inspirerande. Jag använde Caran D’Ache “Neocolor II Aquarelle” som är vattenlösliga färgkritor. De blir hyfsat heltäckande när man löser upp dem med vatten, och det blir fina färgblandningar.

Arbetade även lite med vattenbaserade markers (Windsor & Newton) vilket gjorde sig bäst för detaljer, men blev flammigt på större ytor. Akvarellpennor blev lite för svag färg när de löstes upp, jag föredrar intensiteten i Caran D’Ache kritorna. Testade att täcka ytor med alkoholbaserade markers (t.ex. grå planetyta eller svart bakgrund) men det blödde igenom till baksidan.

Posted in Ateljéarbete, Konstmaterial och verktyg | Tagged , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Instagram

Jag har skaffat ett instagramkonto där jag tänker lägga upp teckningar och målningar och lite kring vad som händer i ateljén.

https://www.instagram.com/mariajonssonart/

Posted in Digitala verktyg | Tagged , | Leave a comment

Explorerbok

Tanken med mitt Explorer-projekt var från början att det på något sätt skulle bli en bok av något slag. Till utställningen som ägde rum i mars hann jag inte genomföra den idén, men under maj har jag arbetat vidare med ett koncept för projektet i bokform.

Jag behöver arbeta analogt för att få en känsla för bilderna och sidornas rytm så jag skapade små referensbilder för varje bild/teckning/sida för att kunna flytta runt innan jag skapar uppslagen på datorn.
Bildurval, referensbilder, manusutkast, skisser…
I början arbetade jag med en skissbok och collage för att få idéer till bokens utformning
Posted in Ateljéarbete | Tagged , , , , , | Leave a comment

Ateljéstädning

ateljé

Förbereder ateljén för att starta igång projekt som har varit vilande ett tag, medan jag har arbetat med den senaste utställningen.

Fotograferar mina ateljéplatser med jämna mellanrum, det är roligt (och lite nostalgiskt) att kunna tillbaka på bilder från de ateljéer man har jobbat i. Så det var dags att fota min nuvarande arbetsplats, tyckte jag. Bäst att passa på innan det kreativa kaoset har tagit över.

Posted in Ateljéarbete | Tagged , | Leave a comment

Nedplockning

paketerad tavla

Förra helgen kunde konstnärer och köpare hämta ut sålda och osålda verk efter att Liljevalchs vårsalong avslutats. Av mina fem verk var det ett kvar som jag nu har tagit hem. I veckan plockades utställningen på Teatergalleriet i Kalmar ner också.

Posted in Utställningar | Tagged , , | Leave a comment

Sålda tryck

Min utställning på Teatergalleriet har nu stängt, även om den kommer att hänga kvar ett tag till och vara synlig genom gallerifönstren. Jag förbereder nu några tryck som ska paketeras och skickas till sina köpare.

Posted in Ateljéarbete | Tagged , , , , | Leave a comment

Utställning på Teatergalleriet i Kalmar

Igår var det vernissage för min utställning Explorer på Teatergalleriet i Kalmar! Utställningen pågår fram till den 26:e mars.

I utställningen Explorer gestaltas fiktiva upptäcktsresor till okända platser. Resorna och observationerna dokumenteras genom teckningar, foton och insamlade fynd. 

 

Posted in Utställningar | Tagged , , , , , | Leave a comment

Antagen till Liljevalchs vårsalong 2020

En rolig nyhet! I vår visas fem av mina målningar på Liljevalchs vårsalong! Vårsalongen öppnar redan i januari nästa år, så det är inte så långt kvar. Det är målningar ur serien Undisclosed Inquiry som har blivit antagna.

tuschlaveringar

Posted in Utställningar | Tagged , , | Leave a comment

Utställning i Hedengrens trappa

Hendengrens trappa

Foto: Simon Johansson

En bild från hängningen av utställningen i Hedengrens trappa. Utställningen med 9 av mina verk hänger i Hedengrens bokhandel i Stockholm, fram till den 6:e oktober!

Posted in Utställningar | Tagged , | Leave a comment

Snart utställning

Imorgon ska jag hänga utställningen, som ska visas på Hedengrens bokhandel i Stockholm nästa vecka. Först igår blev jag klar med det sista verket, och idag har jag ägnat mig åt de sista förberedelserna. På onsdag kl 17 är det vernissage!

Posted in Ateljéarbete | Tagged , | Leave a comment