För ett år sedan började jag fotografera, organisera och beskriva mina skissböcker, anteckningsböcker, dagböcker och kalendrar. Arbetet avstannade i juli men har nu upptagits igen. Så än så länge har jag bara hunnit med att beskriva 45-50 stycken. Egentligen påbörjades detta arbete redan 2016 på ett lite lösare sätt, men nu har jag styrt upp formerna. Det blir ett virtuellt bibliotek. Ett embryo till något slags projekt. En kartläggning.
Många skissböcker i det ännu växande biblioteket har lämnats ofärdiga. Vissa är knappt startade; bara några sidor har använts. Ibland är de nästan avslutade. Det blev för tråkigt att ta sig ändå över målsnöret. Många är såklart helt oanvända. “Såklart” eftersom jag har en benägenhet att köpa vackra anteckningsböcker som jag sedan inte vågar använda. För att boken därefter inväntar den perfekta idén om hur den ska användas. Helt oanvända antecknings- och skissböcker utstrålar fortfarande den där auran av vad de skulle kunna vara. Ett ouppfyllt löfte. Den bästa känslan är att ha en helt ny skissbok med tomma blad. Med målet att den bästa känslan är en helt fylld skissbok.
Under 2024 blev det mest aktivitet i skissböckerna i början och slutet av året. Andra projekt krävde mer av min tid och jag har främst ägnat mig åt fotografiska projekt. Och att sammanställa och avsluta äldre projekt till (till exempel) zines eller dummys. Men sedan blev roligt att använda skissböcker igen. Som en plats för lustfyllt skapande. Man välja kan jobba i dagar med en bild om man vill, eller vara klar på någon timme. Man kan återkomma till samma skisser och arbeta vidare eller återanvända en idé från en annan skissbok. Vissa skissböcker kan man ta med sig för när tillfälle dyker upp, andra kan ligga i ateljén dedikerade för pågående projekt. Sidorna behöver inte fyllas upp i den ordning de är bundna i. Man får riva ut, måla över, klistra in.
Mitt mål för 2025 är att minst en skissbok måste fyllas upp. Alla sidor, från pärm till pärm.