Idag ställde jag ut fotografier från min serie Explorer på fotoutställningen Planket på Södermalm i Stockholm. En perfekt dag för Planket: fint väder så att det varken regnar och så att det är mycket folk i rörelse som kommer förbi och tittar. Men också lite moln på himlen och några vindpustar då och då så att man inte smälte bort i solen.
Author Archives: Maria
Overgrowth
Sexton teckningar från mitt projekt Undersökning av Långlöt 30:1 har jag nu satt samman till ett zine. För det här zinet fokuserade jag på de av mina skisser som har växtlighet som motiv och gestaltar det vildvuxna och överväxta.
Jag har lagt upp en film på YouTube där man kan se alla teckningar och uppslag. Klicka för att starta filmen!
Några veckor på Capri
Under maj har jag tillbringat tre veckor på Capri, i gästboendet på Villa San Michele. Jag följde med som medföljande till en av stipendiaterna och använde vistelsen för att arbeta med mina projekt och lät mig inspireras av platsen och omgivningarna för nya projekt. Något av det bästa med resan var att få träffa stipendiaterna och att få inblick i de projekt som de arbetade med.
Jag har fortsatt arbeta med mitt projekt Aporia. Jag har översatt texterna till engelska under resan och har kompletterat med nya fotografier för att kunna utvidga den visuella delen av berättelsen. Resan gav också upphov till inspiration till en uppföljande berättelse, som ett slags systerprojekt till Aporia. Det blev också några mindre akvareller i skissblocket.
Närheten till Neapel gjorde att man kunde göra dagsturer dit. I Neapel blev det besök på Gallerie d’Italia och det arkeologiska museet MANN. På Capri fanns också mycket att se. Förutom museet Villa San Michele och den vackra trädgården där vi bodde, så finns det i utanför Capri stad också det fantastiska Villa Lysis med otroligt spännande miljöer.
Jag fotade en hel del analogt på denna resan. Två kompaktkameror för 135-film fick följa med. Hanimex 35mm micro flash och Olympus mju:II.
Jag känner mig otroligt lyckligt lottad som fick möjligheten att följa med till Villan och fick vistas på denna plats. Jag blev också nyfiken på Axel Munthe som grundat Villa San Michele, kanske lite extra eftersom vi båda har en koppling till Oskarshamn. Så reselektyren fick bli Munthes Boken om San Michele.
SUPERMARKET 2024
I år fick jag visa verk i Hjärnstorms monter på SUPERMARKET Stockholm Independent Art Fair. Det är det verket Före röjningen som pryder omslaget, tillsammans med Under röjning som ingår i samma serie som har varit utställda. Jag var en av två konstnärer som visade verk, och vi var båda med i Hjärnstormnumret Mikrohistorier. De andra verken som syns i montern är Man i hemmiljö omgiven av blommor samt Flora 2023-2024 av Malin Peter.
Hjärnstorms monter på Supermarket.
Aporia i VIS #11
Mitt projekt Aporia är en del av VIS Nordic Journal for Artistic Research, nummer 11. Innehållet till Aporia – texter, fotografier och teckningar har jag arbetat med under en längre tid. Nu har projektet har fått en mer fast form i och med publiceringen i VIS. Resultatet är en labyrintisk exposition på Research Catalogue, med flera möjliga läsningar. Läs alla bidrag till VIS #11, eller gå direkt till expositionen.
Några fler bilder från utställningen
Inne i lokalerna för arkiv och bibliotek på Riksantikvarieämbetet visas skisser, skissböcker och andra verk ur mitt projekt om växtligheten vid Ismantorps borg. I utställningen visas även exempel på material ur arkivet som har använts i projektet – ritningar, dokument och fotografier.
Utställning i Östra Stallet
Nu kan man se verk från mitt projekt om Ismantorps fornborg i Riksantikvarieämbetets lokaler Östra Stallet i Stockholm. De hänger i entrén, på väg in i de publika utrymmena för arkiv och bibliotek. Utställningen hänger från 19 mars fram till att jag ska hålla min presentation av projektet den 17 april.
Hjärnstorm: Mikrohistorier
Bilder från mina fyra uppslag i Hjärnstorm. En essä om skogen vid Ismantorps fornborg. Teckningarna “Siktlinjer I”, “Tomtning II. Målningarna “Från muren” och “Vegetation I”. Omslaget visar en detalj ur verket “Före röjning”.
Om skymda siktlinjer och skyddande skog, eller: rapporter från Ismantorps borg
Min text “Om skymda siktlinjer och skyddande skog, eller: rapporter från Ismantorps borg” går nu att läsa i tidskriften Hjärnstorms temanummer Mikrohistorier.
Det är dessutom en av mina bilder som pryder omslaget! Det blev himla fint med färgtonen ovanpå (i orignal är bilden i gråskala).
Tretton tidigare kursdeltagare från de fyra omgångarna (2019-2023) av kursen Mikrohistorier på Konstfack har bidragit med varsitt projekt i numret. Jag har inte sett resultatet i tryck än, men det ska bli så spännande att ta del av allas bidrag och att få se hur helheten blev.
Artist talk i april
Den 17 april kommer jag att hålla ett föredrag om mitt konstprojekt om Ismantorps fornborg. Föredraget är en del i Riksantikvarieämbetets öppna programverksamhet i Östra stallet i Stockholm, då man varannan onsdag bjuder in till föreläsningar och samtal i olika ämnen. Läs mer om vad jag ska prata om här.