Skissböcker

För ett år sedan började jag fotografera, organisera och beskriva mina skissböcker, anteckningsböcker, dagböcker och kalendrar. Arbetet avstannade i juli men har nu upptagits igen. Så än så länge har jag bara hunnit med att beskriva 45-50 stycken. Egentligen påbörjades detta arbete redan 2016 på ett lite lösare sätt, men nu har jag styrt upp formerna. Det blir ett virtuellt bibliotek. Ett embryo till något slags projekt. En kartläggning.

Många skissböcker i det ännu växande biblioteket har lämnats ofärdiga. Vissa är knappt startade; bara några sidor har använts. Ibland är de nästan avslutade. Det blev för tråkigt att ta sig ändå över målsnöret. Många är såklart helt oanvända. “Såklart” eftersom jag har en benägenhet att köpa vackra anteckningsböcker som jag sedan inte vågar använda. För att boken därefter inväntar den perfekta idén om hur den ska användas. Helt oanvända antecknings- och skissböcker utstrålar fortfarande den där auran av vad de skulle kunna vara. Ett ouppfyllt löfte. Den bästa känslan är att ha en helt ny skissbok med tomma blad. Med målet att den bästa känslan är en helt fylld skissbok.

Under 2024 blev det mest aktivitet i skissböckerna i början och slutet av året. Andra projekt krävde mer av min tid och jag har främst ägnat mig åt fotografiska projekt. Och att sammanställa och avsluta äldre projekt till (till exempel) zines eller dummys. Men sedan blev roligt att använda skissböcker igen. Som en plats för lustfyllt skapande. Man välja kan jobba i dagar med en bild om man vill, eller vara klar på någon timme. Man kan återkomma till samma skisser och arbeta vidare eller återanvända en idé från en annan skissbok. Vissa skissböcker kan man ta med sig för när tillfälle dyker upp, andra kan ligga i ateljén dedikerade för pågående projekt. Sidorna behöver inte fyllas upp i den ordning de är bundna i. Man får riva ut, måla över, klistra in.

Mitt mål för 2025 är att minst en skissbok måste fyllas upp. Alla sidor, från pärm till pärm.

En urval av uppslag ur en skissbok jag avslutade för ett år sedan

Planket Sthlm

Idag ställde jag ut fotografier från min serie Explorer på fotoutställningen Planket på Södermalm i Stockholm. En perfekt dag för Planket: fint väder så att det varken regnar och så att det är mycket folk i rörelse som kommer förbi och tittar. Men också lite moln på himlen och några vindpustar då och då så att man inte smälte bort i solen.

Overgrowth

Sexton teckningar från mitt projekt Undersökning av Långlöt 30:1 har jag nu satt samman till ett zine. För det här zinet fokuserade jag på de av mina skisser som har växtlighet som motiv och gestaltar det vildvuxna och överväxta.

Uppslag ur Overgrowth, teckningar
I original är teckningarna utförda med Copic markers. Några blyertsteckningar har tillkommit just för detta zine.
Uppslag ur Overgrowth, teckning
Omslag till Overgrowth
Häftet har jag bundit genom att sy med silkestråd.

Jag har lagt upp en film på YouTube där man kan se alla teckningar och uppslag. Klicka för att starta filmen!

Några veckor på Capri

Under maj har jag tillbringat tre veckor på Capri, i gästboendet på Villa San Michele. Jag följde med som medföljande till en av stipendiaterna och använde vistelsen för att arbeta med mina projekt och lät mig inspireras av platsen och omgivningarna för nya projekt. Något av det bästa med resan var att få träffa stipendiaterna och att få inblick i de projekt som de arbetade med.

Jag har fortsatt arbeta med mitt projekt Aporia. Jag har översatt texterna till engelska under resan och har kompletterat med nya fotografier för att kunna utvidga den visuella delen av berättelsen. Resan gav också upphov till inspiration till en uppföljande berättelse, som ett slags systerprojekt till Aporia. Det blev också några mindre akvareller i skissblocket.

Närheten till Neapel gjorde att man kunde göra dagsturer dit. I Neapel blev det besök på Gallerie d’Italia och det arkeologiska museet MANN. På Capri fanns också mycket att se. Förutom museet Villa San Michele och den vackra trädgården där vi bodde, så finns det i utanför Capri stad också det fantastiska Villa Lysis med otroligt spännande miljöer.

Jag fotade en hel del analogt på denna resan. Två kompaktkameror för 135-film fick följa med. Hanimex 35mm micro flash och Olympus mju:II.

Utsikten från vår bostad.
Foresterian Villa San Michele
I trädgården som hör till Foresterian. Sista kvällen på Capri.

Jag känner mig otroligt lyckligt lottad som fick möjligheten att följa med till Villan och fick vistas på denna plats. Jag blev också nyfiken på Axel Munthe som grundat Villa San Michele, kanske lite extra eftersom vi båda har en koppling till Oskarshamn. Så reselektyren fick bli Munthes Boken om San Michele.

SUPERMARKET 2024

I år fick jag visa verk i Hjärnstorms monter på SUPERMARKET Stockholm Independent Art Fair. Det är det verket Före röjningen som pryder omslaget, tillsammans med Under röjning som ingår i samma serie som har varit utställda. Jag var en av två konstnärer som visade verk, och vi var båda med i Hjärnstormnumret Mikrohistorier. De andra verken som syns i montern är Man i hemmiljö omgiven av blommor samt Flora 2023-2024 av Malin Peter.

Hjärnstorms monter på Supermarket.

Aporia i VIS #11

Mitt projekt Aporia är en del av VIS Nordic Journal for Artistic Research, nummer 11. Innehållet till Aporia – texter, fotografier och teckningar har jag arbetat med under en längre tid. Nu har projektet har fått en mer fast form i och med publiceringen i VIS. Resultatet är en labyrintisk exposition på Research Catalogue, med flera möjliga läsningar. Läs alla bidrag till VIS #11, eller gå direkt till expositionen.

Några fler bilder från utställningen

Inne i lokalerna för arkiv och bibliotek på Riksantikvarieämbetet visas skisser, skissböcker och andra verk ur mitt projekt om växtligheten vid Ismantorps borg. I utställningen visas även exempel på material ur arkivet som har använts i projektet – ritningar, dokument och fotografier.

Utställning i Östra Stallet

Nu kan man se verk från mitt projekt om Ismantorps fornborg i Riksantikvarieämbetets lokaler Östra Stallet i Stockholm. De hänger i entrén, på väg in i de publika utrymmena för arkiv och bibliotek. Utställningen hänger från 19 mars fram till att jag ska hålla min presentation av projektet den 17 april.