Jag kommer att sälja mina zines på Sthlm Zine Fest i år. Närmare bestämt, den 22 februari, fyra veckor från nu. Jag besökte Sthlm Zine Fest för två år sedan, köpte på mig flera fina zines.
Jag kommer att ha med mig Overgrowth och The Crystal Earring som jag gjorde klart förra året. Och nu arbetar jag på ett (eller två!) till zines! Minst ett av dem ska bli klart till den 22 februari.
De två zines som är färdiga har jag lagt upp på youtube:
För ett år sedan började jag fotografera, organisera och beskriva mina skissböcker, anteckningsböcker, dagböcker och kalendrar. Arbetet avstannade i juli men har nu upptagits igen. Så än så länge har jag bara hunnit med att beskriva 45-50 stycken. Egentligen påbörjades detta arbete redan 2016 på ett lite lösare sätt, men nu har jag styrt upp formerna. Det blir ett virtuellt bibliotek. Ett embryo till något slags projekt. En kartläggning.
Många skissböcker i det ännu växande biblioteket har lämnats ofärdiga. Vissa är knappt startade; bara några sidor har använts. Ibland är de nästan avslutade. Det blev för tråkigt att ta sig ändå över målsnöret. Många är såklart helt oanvända. “Såklart” eftersom jag har en benägenhet att köpa vackra anteckningsböcker som jag sedan inte vågar använda. För att boken därefter inväntar den perfekta idén om hur den ska användas. Helt oanvända antecknings- och skissböcker utstrålar fortfarande den där auran av vad de skulle kunna vara. Ett ouppfyllt löfte. Den bästa känslan är att ha en helt ny skissbok med tomma blad. Med målet att den bästa känslan är en helt fylld skissbok.
Under 2024 blev det mest aktivitet i skissböckerna i början och slutet av året. Andra projekt krävde mer av min tid och jag har främst ägnat mig åt fotografiska projekt. Och att sammanställa och avsluta äldre projekt till (till exempel) zines eller dummys. Men sedan blev roligt att använda skissböcker igen. Som en plats för lustfyllt skapande. Man välja kan jobba i dagar med en bild om man vill, eller vara klar på någon timme. Man kan återkomma till samma skisser och arbeta vidare eller återanvända en idé från en annan skissbok. Vissa skissböcker kan man ta med sig för när tillfälle dyker upp, andra kan ligga i ateljén dedikerade för pågående projekt. Sidorna behöver inte fyllas upp i den ordning de är bundna i. Man får riva ut, måla över, klistra in.
Mitt mål för 2025 är att minst en skissbok måste fyllas upp. Alla sidor, från pärm till pärm.
En urval av uppslag ur en skissbok jag avslutade för ett år sedan
Nyligen sålde jag fyra teckningar ur projektet om Ismantorp, ett original och tre printar. Två av motiven var skisser som gick åt det abstrakta hållet. Så abstrakt att när jag själv dokumenterade dem så hängde jag ett av dem upp-och-ner…
Sexton teckningar från mitt projekt Undersökning av Långlöt 30:1 har jag nu satt samman till ett zine. För det här zinet fokuserade jag på de av mina skisser som har växtlighet som motiv och gestaltar det vildvuxna och överväxta.
I original är teckningarna utförda med Copic markers. Några blyertsteckningar har tillkommit just för detta zine.Häftet har jag bundit genom att sy med silkestråd.
Jag har lagt upp en film på YouTube där man kan se alla teckningar och uppslag. Klicka för att starta filmen!
Under våren har jag arbetat med ett nytt projekt som innehåller foto, teckningar, rörlig bild och ljud. Sammanställer äldre material och kompletterar med nytt. I juni har jag arbetat med ljud, och besökt några platser för att spela in ljud på plats. På bilden syns Emån, där jag var för någon vecka sedan.
Har inlett året med att utforska reservoarpennor som teckningsverktyg. Teckningen ovanför är gjord med ett bläck av märket Platinum, färgen heter Forest black.
Lavering och skuggor gjorde jag med bläcket Green/Black från Diamine.
Månkompositioner. Caran D’Ache akvarellkritor. Månarna till höger är målade med Daniel Smith Luminescent Watercolors, färgerna Interference Gold och Iredescent Antique Gold.
Inför utställningen “Explorer” arbetade jag med en skissbok. Syftet var att arbeta med temat praktiskt, jobba fram idéer till målningar och teckningar och att prova olika kompositioner och tekniker. Tanken var också att senare kunna bygga en berättelse med hjälp av bilderna.
Skissboken jag jobbade med var en Hahnemühle “Sketchbook D&S”, minivarianten. Gramvikten för pappret är 140 gsm, vilket fungerade bäst för blyerts och tuschpennor.
Planetlandskap. Tecknad med Pilot Drawing Pen “01”Planetyta. Tecknad med Sepia Pigma Micron “05” (0,45 mm) Vulkaniskt landskap. Blyerts.Caran D’Ache akvarellkritor, fineliners, markers, vitt bläck.
Att arbeta med färg var inspirerande. Jag använde Caran D’Ache “Neocolor II Aquarelle” som är vattenlösliga färgkritor.
Arbetade även lite med vattenbaserade markers (Windsor & Newton) vilket gjorde sig bäst för detaljer.
Förbereder ateljén för att starta igång projekt som har varit vilande ett tag, medan jag har arbetat med den senaste utställningen.
Fotograferar mina ateljéplatser med jämna mellanrum, det är roligt (och lite nostalgiskt) att kunna tillbaka på bilder från de ateljéer man har jobbat i. Så det var dags att fota min nuvarande arbetsplats, tyckte jag. Bäst att passa på innan det kreativa kaoset har tagit över.
Min utställning på Teatergalleriet har nu stängt, även om den kommer att hänga kvar ett tag till och vara synlig genom gallerifönstren. Jag förbereder nu några tryck som ska paketeras och skickas till sina köpare.