Några teckningar ur “Explorer” skissbok

Caran d'ache aquarelle crayons. Moons to the right were made with Daniel Smith Luminescent Watercolors: Interference Gold and Iredescent Antique Gold
Månkompositioner. Caran D’Ache akvarellkritor. Månarna till höger är målade med Daniel Smith Luminescent Watercolors, färgerna Interference Gold och Iredescent Antique Gold.

Inför utställningen “Explorer” arbetade jag med en skissbok. Syftet var att arbeta med temat praktiskt, jobba fram idéer till målningar och teckningar och att prova olika kompositioner och tekniker. Tanken var också att senare kunna bygga en berättelse med hjälp av bilderna.

Skissboken jag jobbade med var en Hahnemühle “Sketchbook D&S”, minivarianten. Gramvikten för pappret är 140 gsm, vilket fungerade bra för blyerts och tuschpennor. Helt ok med akvarellkritorna, det buktade lite när pappret blöttes. Däremot blödde det igenom när man använder flytande tusch eller alkoholbaserade markers. Arbetade med att grundmåla med tusch på båda sidor av bladen, då blev sidorna heltäckande svart på båda sidor och inte buktiga efter att ha torkat.

Extra terrestial landscape
Planetlandskap. Tecknad med Pilot Drawing Pen “01”
Planetyta. Tecknad med Sepia Pigma Micron “05” (0,45 mm)
Vulkaniskt landskap. Blyerts.
Caran D’Ache akvarellkritor, fineliners, markers, vitt bläck.

Jag brukar hålla mig till gråskalor och svartvitt, men att arbeta med färg var inspirerande. Jag använde Caran D’Ache “Neocolor II Aquarelle” som är vattenlösliga färgkritor. De blir hyfsat heltäckande när man löser upp dem med vatten, och det blir fina färgblandningar.

Arbetade även lite med vattenbaserade markers (Windsor & Newton) vilket gjorde sig bäst för detaljer, men blev flammigt på större ytor. Akvarellpennor blev lite för svag färg när de löstes upp, jag föredrar intensiteten i Caran D’Ache kritorna. Testade att täcka ytor med alkoholbaserade markers (t.ex. grå planetyta eller svart bakgrund) men det blödde igenom till baksidan.

This entry was posted in Ateljéarbete, Konstmaterial och verktyg and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *